ManganMI

Typ E.1.5e Roztwór nawozu manganowego. Nawóz WE – płynny nawóz mineralny

Nawóz mineralny dolistny, zawierający łatwo przyswajalny mangan z czynnikiem chelatującym. Duża zawartość mikroskładnika umożliwia małe dawkowanie. Wydajny i ekonomiczny w stosowaniu. Wygodny i bezpieczny w transporcie, przechowywaniu i aplikacji.

158,00  netto194,00  brutto

Typ E.1.5eNawóz WE – płynny nawóz mineralny. Roztwór nawozu manganowego.
Nawóz mineralny dolistny, zawierający łatwo przyswajalny mangan z czynnikiem chelatującym. Duża zawartość mikroskładnika umożliwia małe dawkowanie. Wydajny i ekonomiczny w stosowaniu. Wygodny i bezpieczny w transporcie, przechowywaniu i aplikacji. ManganMI to nawóz przeznaczony do dolistnego dokarmiania roślin rolniczych i ogrodniczych, zwłaszcza wrażliwych na niedobór manganu: zbóż, kukurydzy, ziemniaka, strączkowych i bobowatych wieloletnich, rzepaku, wielu gatunków warzyw, drzew i krzewów owocowych. Niezbędny w intensywnych technologiach uprawy roślin oraz na glebach zasadowych i świeżo wapnowanych, zwięzłych słabo przewietrzanych, podmokłych i silnie przesuszonych, zawierających duże ilości materii organicznej. Mangan jest niezbędny do prawidłowego przebiegu podstawowych procesów u roślin: oddychania; fotosyntezy; przemian węglowodanów, związków azotowych i tłuszczów. Konieczny do prawidłowego wzrostu, rozwoju i plonowania roślin oraz wysokiej jakości plonów.

Zaawansowane właściwości nawozu:

  • wysoka koncentracja manganu, małe dawki nawozu,
  • zawiera czynnik chelatujący EDTA,
  • bardzo dobra rozpuszczalność nawozu,
  • wysoka przyswajalność mikroskładnika,
  • łatwość przygotowania cieczy użytkowej.

Zawartość składników pokarmowych: % m/m

1Mangan (mn) rozpuszczalny w wodzie7%

Korzyści ze stosowania nawozu zawierającego mangan:

  • zwiększenie intensywności i regulacja procesu fotosyntezy,
  • prawidłowe przemiany węglowodanów i białek w metabolizmie roślin,
  • regulacja odżywiania mineralnego,
  • zwiększenie plonowania,
  • poprawa jakości plonów, wzrost zawartości witamin.
Termin / Faza rozwojowaDawka [l/ha] lub
stężenie [%]
ZBOŻA OZIME
Jesień — 1-2 zabiegi, co 7-10 dni, po wytworzeniu 2-3 liści0,25 – 0,5
Wiosna — 2-3 zabiegi, co 10-14 dni, do fazy kłoszenia0,5-1,0
ZBOŻA JARE
Pierwszy zabieg — po wytworzeniu 3-4 liści0,25 – 0,5
2-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy krzewienia do fazy kłoszenia0,5 – 1,0
KUKURYDZA
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 4-6 liści do fazy intensywnego wydłużania pędu0,25 – 1,0
BURAK CUKROWY, PASTEWNY, WARZYWA KORZENIOWE
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 4-6 liści do fazy intensywnego wzrostu korzenia0,25 – 1,0
ZIEMNIAK
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 15-20 cm wysokości pędu do fazy kwitnienia0,25 – 1,0
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, w fazie formowania i wzrostu bulw0,5 – 1,0
RZEPAK OZIMY
Jesień — 1-2 zabiegi, co 7-10 dni, po wytworzeniu 4-6 liści0,25 – 0,5
Wiosna — 1-2 zabiegi, co 10-14 dni, do fazy kwitnienia0,5 – 1,0
SŁONECZNIK
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 4-6 liści do fazy intensywnego wydłużania pędu0,25 – 1,0
ROŚLINY STRĄCZKOWE, SOJA
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy rozety liściowej do fazy kwitnienia0,25 – 1,0
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, po kwitnieniu0,5 – 1,0
WARZYWA KAPUSTNE, CEBULA
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, w fazie intensywnego wzrostu liści0,25 – 1,0
DRZEWA I KRZEWY OWOCOWE, WINOROŚL
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, do fazy kwitnienia0,5 – 2,0
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, w fazie wzrostu owoców0,5 – 2,0

Dodatkowe informacje

Pojemność

5 l, 10 l

Opakowanie

kanister