Nawozy sztuczne - ich wpływ na środowisko i głód na świecie

Nawozy sztuczne w dobie coraz powszechniejszych praktyk zrównoważonego rolnictwa stały się bardzo często poruszanym tematem. Opinii na ich temat jest niezwykle dużo. W dzisiejszym wpisie zachęcamy do zapoznania się z historią nawozów sztucznych, w szczególności ich produkcji. Opowiemy także, jaki miały wpływ na rolnictwo i odpowiemy na pytanie, czy całkowite pozbycie się ich jest korzystne.

Powiązane produkty

microMI - wiadro

PFC 1(C)(II)(b): WIELOSKŁADNIKOWY NIEORGANICZNY NAWÓZ MIKROSKŁADNIKOWY* Nawóz dolistny do stosowania w roślinach…

250,00 

Zobacz produkt

PFC 1(C)(II)(b): WIELOSKŁADNIKOWY NIEORGANICZNY NAWÓZ MIKROSKŁADNIKOWY* AGRIPOWER Zboże przeznaczony jest do nawożenia…

170,00 

Zobacz produkt

PFC 1(C)(I)(a)(ii): WIELOSKŁADNIKOWY STAŁY NIEORGANICZNY NAWÓZ MAKROSKŁADNIKOWY* AGRIPOWER NPK+Micro przeznaczony jest do…

175,00 

Zobacz produkt

Produkcja nawozów sztucznych – jak to się wszystko zaczęło

nawóz sztuczny

Od zarania dziejów ludzie wykorzystywali naturalne nawozy, takie jak gnojowica, przy uprawie roślin. W XIX wieku po przeprowadzeniu badań nad mineralnym odżywianiem roślin Justus von Liebig odkrył, że najważniejsze dla ich rozwoju są trzy elementy: azot (N), fosfor (P) i potas (K). Odkrycie to stało się podstawą nowoczesnego rolnictwa. Jego przełomowe odkrycia ułatwiły mu opracowanie pierwszego nawozu azotowego i przyniosły mu tytuł „ojca przemysłu nawozowego”. Jednak dopiero XX wiek zapoczątkował rewolucję, która na zawsze odmieniła rolnictwo, jakie znane było do tej pory. W tym czasie naukowcy opracowali procesy produkcji amoniaku i kwasu azotowego – podstawowych składników wielu nawozów sztucznych. Wybuch II Wojny Światowej natomiast spowodował wzmożoną produkcję azotu, ponieważ to właśnie z niego wykonane były materiały wybuchowe. Po jej zakończeniu, zamiast na amunicji zaczęto skupiać się na tworzeniu produktów, mających na celu uzupełnienie zapasów żywności. Jednym z nich była masowa produkcja i wykorzystanie nawozów sztucznych.

Zwalczanie głodu na świecie i jego konsekwencje

W latach 60-tych ubiegłego wieku zaczęto podejmować działania mające na celu eliminację globalnego problemu głodu. Zielona rewolucja to idea transferu technologii, która przyniosła wzrost plonów w krajach Azji i Ameryki Południowej. Zaczęto zwiększać powierzchnię upraw oraz wprowadzać innowacyjne metody nawadniania, lepsze narzędzia, oraz nawozy sztuczne i środki ochrony roślin. Działania te przyczyniły się do zwiększenia produkcji żywności i jednoczesnego zmniejszenia głodu i ubóstwa w danych krajach. Aby zapewnić jak najliczniejsze plony, zaczęto używać zbyt dużych ilości nawozów i pestycydów, co okazało się mieć bardzo negatywne skutki. Chemikalia w nich obecne zanieczyściły źródła wody i były źródłem zatruć oraz problemów ze zdrowiem wielu osób pracujących przy uprawach. W efekcie doszło do wyginięcia ważnej dla ekosystemu dzikiej przyrody. Negatywne wpływy intensywnego rolnictwa odczuła także sama gleba, która szybko została pozbawiona naturalnych składników odżywczych.

Nawozy sztuczne – używać czy nie?

Czy przykład zielonej rewolucji dowodzi, że nawozy sztuczne, ich produkcja i sprzedaż są złe? Należy spojrzeć na przykłady z przeszłości i wyciągnąć odpowiednie wnioski. Główny problem leży niekoniecznie w samych nawozach, ale właściwie w intensywnych praktykach, które w połączeniu z brakiem odpowiedniego przeszkolenia i brakiem wiedzy osób odpowiedzialnych za dawkowanie chemikaliów doprowadziły do zniszczenia środowiska upraw. W rzeczywistości, sztuczny nawóz mineralny zrewolucjonizował rolnictwo i przyczynił się do zwielokrotnienia upraw, które pozwoliły na zwiększenie ilości żywności dla wciąż rosnącej populacji. Aby nie powtarzać tych samych błędów, rolnictwo dzisiaj jest otwarte na nowe rozwiązania – takie, które nie są tylko nastawione na jak największe zyski, ale także na niezależność upraw, ekologię i pozytywny wpływ na środowisko. Nie chodzi więc koniecznie o całkowity koniec używania, kupna i sprzedaży nawozów sztucznych czy środków ochrony roślin, ale raczej o ich racjonalne stosowanie. Wszak wyeliminowanie ich z rolniczych praktyk nie tylko jest nierealne, ale także niebezpieczne, ze względu na wyeliminowanie niezbędnych składników pokarmowych z gleby, przez co zmniejszą się plony roślin uprawnych.

Najlepsze z obu światów

Co można więc robić, biorąc pod uwagę, że produkcja nawozów sztucznych wymaga wykorzystania dużego nakładu energii, a ich stosowanie niezgodne z zaleceniami i zapotrzebowaniem roślin może mieć niekorzystny wpływ na środowisko? Oprócz pracy nad zrównoważoną produkcją trzeba też oszacować ile tak naprawdę potrzeba danego nawozu. Aktualnie rolnicy mają tendencję do użycia niepotrzebnie dużej ilości nawozów – znacznie więcej niż jest to zalecane. Taki brak wiedzy wzmaga produkcję i wpływa niekorzystnie na środowisko. Przed udaniem się do hurtowni nawozów sztucznych warto przede wszystkim poznać zapotrzebowanie gleby. Po zakupie odpowiednich produktów natomiast powinno się dokładnie zapoznać z zalecanym dawkowaniem, aby używać go w skuteczny i wydajny sposób. Zasadnym jest stosowanie nawozów zgodnie z zaleceniami w racjonalny sposób. Należy pamiętać, że gleba oraz rośliny mają ograniczone i indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, a ich nadmiar nie jest korzystny zarówno dla nich jak i dla środowiska.

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w zakresie mediów społecznościowych, reklam i analiz. View more
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Informacja
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
1. Operatorem Serwisu i Administratorem Danych jest: Agrami sp. z o.o., Śmielin, ul. Stawowa 1, 89-110 Sadki, NIP: 5581862762, regon: 360923065 kontakt Karolina Dacyk, karolina.dacyk@agrami.pl , tel. 695 711 123
2. W strukturze Administratora Danych został wyznaczony Inspektor Ochrony Danych Osobowych –Marek Mierzejewski . Kontakt mailowy: informatyk@agro-land.eu.com
3. Dane osobowe przetwarzane mogą być w celach kontaktowych, zawarcia oraz realizacji umowy dotyczącej zakupu w sklepie internetowym, obsługi procesu reklamacji, wystawienia dokumentów księgowych, marketingu bezpośredniego, dochodzenia roszczeń lub obrony przed roszczeniami.
4. Pełne treści klauzul informacyjnych: • dla osób korzystających z formularza kontaktowego, • dla osób składających zamówienia w sklepie internetowym znajdują się w załącznikach do niniejszej polityki.
5. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
6. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
7. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Operator Serwisu.
8. Pliki cookies wykorzystywane są w celu: • dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; • utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
9. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” oraz „stałe”. Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia przeglądarki internetowej. „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
10. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach przeglądarki internetowej.
11. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
12. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
Save settings
Cookies settings