Nawozy ekologiczne - powrót do przeszłości

Rewolucja przemysłowa i technologiczna sprawiły, że przez długi czas oczy wszystkich skierowane były na nowe możliwości, większą wydajność i naukę. Jednak szybko okazało się, że przyszłość wcale nie rysowała się tak kolorowo, jak mogłoby się wydawać. Zatracając się w technologii, ludzkość zapomniała o naturze. Teraz wyciągając wnioski, priorytetem jest szukanie rozwiązań przynoszących dobre rezultaty, jednocześnie oddziałując pozytywnie na środowisko – w szczególności w obszarze rolnictwa. Czy to właśnie dlatego nawozy naturalne przeżywają renesans?

Powiązane produkty

WapńMI NAGCU - baniak

PFC 1(C)(I)(b)(i): PROSTY PŁYNNY NIEORGANICZNY NAWÓZ MAKROSKŁADNIKOWY* Nawóz mineralny, dolistny zawierający łatwo…

240,00 

Zobacz produkt

CynkMI - baniak

PFC 1(C)(II)(a): PROSTY NIEORGANICZNY NAWÓZ MIKROSKŁADNIKOWY* Nawóz mineralny, dolistny, zawierający łatwo przyswajalny…

180,00 

Zobacz produkt

MI6 - butelka

FC 1(C)(I)(b)(ii): WIELOSKŁADNIKOWY PŁYNNY NIEORGANICZNY NAWÓZ MAKROSKŁADNIKOWY* MI6 jest płynnym nawozem wieloskładnikowym…

45,00 

Zobacz produkt

W imię produktywności

Odkąd ludzie porzucili koczowniczy tryb życia, rolnictwo stało się filarem, na którym zbudowane zostały pierwsze cywilizacje. Przez lata kolejne rewolucje w tym obszarze pozwalały na udoskonalenienawóz ekologicznytechnik użyźniania ziemi, a za sprawą licznych ekspedycji i wymian kulturowych pojawiły się nowe rodzaje roślin uprawnych. Jednak mało tak naprawdę było wiadomo o faktycznych potrzebach odżywczych roślin. Dopiero XX wiek zrewolucjonizował i zmodernizował rolnictwo, jakie znane było do tej pory. Oprócz nowych technik nawadniania i wprowadzenia nowoczesnych narzędzi prowadzono także badania nad potrzebami roślin, które przyczyniły się do powstania nawozów sztucznych. W odróżnieniu od tradycyjnych sposobów, produkty na bazie azotanu amonu pozwalały na szybszy wzrost upraw. Wysoka wydajność i produkcja na masową skalę sprawiły, że nawozy te bardzo szybko zastąpiły tradycyjne substancje. Jednak nie odbyło się to bez konsekwencji. Nadużywanie silnych środków chemicznych spowodowało zanieczyszczenie powietrza i wody, degradację gleby, spadek jakości żywności, a także problemy zdrowotne. Widząc, że dalsze kontynuowanie szkodliwych działań może prowadzić do katastrofy ekologicznej, ludzie zwrócili swoją uwagę ku przyjaznym naturze rozwiązaniom – czyli tym sprzed rewolucji przemysłowej.

Zrównoważone rolnictwo – powrót do natury

Zanim nawozy sztuczne pojawiły się na półkach sklepowych, ludzie wykorzystywali to, co dawała im natura. Kompost, obornik, guano, odpady z przetwórstwa ryb, mączka z krwi pozyskanej z ubojni zwierząt czy biohumus to niektóre z naturalnych źródeł pożywnych dla roślin minerałów, stosowane już od zarania dziejów. Dziś na nowo odkrywa się ich korzystne działanie. Nawozy pochodzenia naturalnego do warzyw czy zbóż są coraz częściej wybierane w ramach zrównoważonego rolnictwa – inicjatywy, która łączy troskę o środowisko z nowoczesną technologią. Jest to efektywniejsze wykorzystanie zasobów, np. gleby, ziemi, wody, maszyn, środków ochrony roślin, nasion czy energii, przy jednoczesnej zgodzie z naturą i zachowaniu opłacalności produkcji rolniczej i jej akceptacji społecznej. Inicjatywa ta zakłada wykorzystanie nawozów do warzyw naturalnych i ograniczenie użycia nawozów sztucznych do absolutnego minimum.

Wolniejszy wzrost – lepsza jakość

Dlaczego naturalny nawóz do warzyw odniósł tak wielki sukces? Pozytywny wpływ na środowisko to nie jedyny powód składający się na jego popularność. Chodzi też o samą jakość plonów. Rodzaj nawozu może bowiem mieć wpływ, chociażby na smak warzyw i owoców. Nadmiar azotu powoduje zbyt szybki wzrost roślin, przez co jej komórki stają się większe i cieńsze, słabsze, i mniej aromatyczne. W efekcie wyglądają one na większe i lepsze jakościowo, ale w rzeczywistości walory smakowe są niezadowalające.

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w zakresie mediów społecznościowych, reklam i analiz. View more
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Informacja
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
1. Operatorem Serwisu i Administratorem Danych jest: Agrami sp. z o.o., Śmielin, ul. Stawowa 1, 89-110 Sadki, NIP: 5581862762, regon: 360923065 kontakt Karolina Dacyk, karolina.dacyk@agrami.pl , tel. 695 711 123
2. W strukturze Administratora Danych został wyznaczony Inspektor Ochrony Danych Osobowych –Marek Mierzejewski . Kontakt mailowy: informatyk@agro-land.eu.com
3. Dane osobowe przetwarzane mogą być w celach kontaktowych, zawarcia oraz realizacji umowy dotyczącej zakupu w sklepie internetowym, obsługi procesu reklamacji, wystawienia dokumentów księgowych, marketingu bezpośredniego, dochodzenia roszczeń lub obrony przed roszczeniami.
4. Pełne treści klauzul informacyjnych: • dla osób korzystających z formularza kontaktowego, • dla osób składających zamówienia w sklepie internetowym znajdują się w załącznikach do niniejszej polityki.
5. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
6. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
7. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Operator Serwisu.
8. Pliki cookies wykorzystywane są w celu: • dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; • utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
9. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” oraz „stałe”. Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia przeglądarki internetowej. „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
10. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach przeglądarki internetowej.
11. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
12. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
Save settings
Cookies settings