CynkMI

Typ E.1.7b. Chelat cynku. Nawóz WE – płynny nawóz mineralny

Nawóz mineralny, dolistny, zawierający łatwo przyswajalny cynk z czynnikiem chelatującym. Duża zawartość mikroskładnika umożliwia małe dawkowanie. Wydajny i ekonomiczny w stosowaniu. Wygodny i bezpieczny w transporcie, przechowywaniu i aplikacji.

145,00  netto178,00  brutto

Typ E.1.7b. Nawóz WE – płynny nawóz mineralny. Chelat cynku.
Nawóz mineralny, dolistny, zawierający łatwo przyswajalny cynk z czynnikiem chelatującym. Duża zawartość mikroskładnika umożliwia małe dawkowanie. Wydajny i ekonomiczny w stosowaniu. Wygodny i bezpieczny w transporcie, przechowywaniu i aplikacji.

CynkMI to nawóz przeznaczony do dolistnego dokarmiania roślin, zwłaszcza wrażliwych na niedobór cynku:
kukurydzy, buraka, ziemniaka, strączkowych, drzew owocowych, winorośli. Stosować w celu zapobiegania lub likwidacji skutków niedoboru cynku u roślin. Także na plantacjach roślin intensywnie nawożonych, głównie azotem i fosforem, oraz na glebach świeżo wapnowanych. Cynk jest niezbędny do prawidłowego przebiegu reakcji enzymatycznych, syntezy hormonów roślinnych i witamin, podziału i wzrostu komórek, reguluje gospodarkę azotem, biosyntezę białek i proces fotosyntezy, odpowiedzialny jest za zdrowotność roślin. Wpływa korzystnie na wielkość organów plonowania, np. ziarniaków kukurydzy, owoców. Zwiększa plony roślin i poprawia ich jakość.

Zaawansowane właściwości nawozu:

  • wysoka koncentracja cynku, małe dawki nawo zu,
  • zawiera czynnik chelatujący,
  • bardzo dobra rozpuszczalność nawozu,
  • wysoka przyswajalność mikroskładnika,
  • łatwość przygotowania cieczy użytkowej.

Zawartość składników pokarmowych: % m/m

1Cynk (Zn) schelatowany przed EDTA15%

Korzyści ze stosowania nawozu zawierającego chelat cynku:

  • uregulowana gospodarka hormonalna roślin,
  • właściwy przebieg podstawowych procesów fizjologicznych,
  • intensyfikacja fotosyntezy,
  • wzrost zawartości białka, cukrów, witamin,
  • poprawa zdrowotności roślin,
  • zwiększenie plonów.
Termin / Faza rozwojowaDawka [l/ha] lub
stężenie [%]
KUKURYDZA
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 4-6 liści do fazy intensywnego wydłużania pędu0,25 – 1,0
BURAK CUKROWY, PASTEWNY
faza zielonego zwartego pąka0,25 – 1,0
ZIEMNIAK
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 15-20 cm wysokości pędu do fazy kwitnienia0,25 – 1,0
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, w fazie formowania i wzrostu bulw0,5- 1,0
ZBOŻA OZIME
Jesień — 1-2 zabiegi, co 7-10 dni, po wytworzeniu 2-3 liści0,25 – 0,5
Wiosna — 2-3 zabiegi, co 10-14 dni, do fazy kłoszenia0,5 – 1,0
ZBOŻA JARE
Pierwszy zabieg —- po wytworzeniu 3-4 liści0,25 – 1,0
2-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy krzewienia do fazy kłoszenia0,5- 1,0
RZEPAK OZIMY
Jesień — 1-2 zabiegi, co 7-10 dni, po wytworzeniu 4-6 liści0,25 – 0,5
Wiosna — 1-2 zabiegi, co 10-14 dni, do fazy kwitnienia0,5- 1,0
SŁONECZNIK1,0- 1,5
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 4-6 liści do fazy intensywnego wydłużania pędu0,25 – 1,0
ROŚLINY STRĄCZKOWE, SOJA
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy rozety liściowej do fazy kwitnienia0,25 – 1,0
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, po kwitnieniu0,5- 1,0
WARZYWA KAPUSTNE, CEBULA
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, w fazie intensywnego wzrostu liści0,25- 1,0
DRZEWA I KRZEWY OWOCOWE
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, do fazy kwitnienia0,5- 2,0
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, w fazie wzrostu owoców0,5- 2,0
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, po zbiorze owoców0,5- 2,0

Dodatkowe informacje

Pojemność

5 l, 10 l

Opakowanie

kanister