Osiągnięcie jak największych plonów to priorytet producentów ziemniaków. Z kolei dla konsumentów najważniejsza jest ich jakość. Jak zatem sprawić, aby ziemniak miał obfite plony i nie pogorszyć przy tym jego jakości? W dzisiejszym artykule opowiemy, jaki wpływ mają nawozy dolistne na ziemniaki, na ich jakość oraz zdolności przechowalnicze.Powiązane produkty
Jakie są korzyści nawożenia?
Jaki jest najpopularniejszy sposób na nawożenie? Z całą pewnością w grę wchodzi wykorzystywanie roztworu mocznika. Co ważne, oprysk dolistny na ziemniaki można stosować również w połączeniu ze środkami ochronnymi przeciw stonce i zarazie. Obniża się przy tym koszty zabiegów i zmniejsza ryzyko uszkodzenia roślin. Makro i mikroelementy zawarte w nawozie dolistnym na ziemniaki przenikają bezpośrednio do tkanek roślin poprzez naskórek oraz aparaty szparkowe znajdujące się zarówno na liściach, jak i pędach. Najwięcej płynu wchłaniają młode liście, a szczególnie ich dolne struktury. Wyższa wilgotność i niższa temperatura sprzyjają optymalnemu pobieraniu składników. Z tego powodu najlepszą efektywność nawożenia dolistnego uzyskuje się przy zastosowaniu rozpylaczy wirowych lub opryskiwaczy z pomocniczym strumieniem powietrza. Wybór sprzętu ułatwiającego rozpylanie jest duży – obecnie na rynku dostępnych jest wiele wieloskładnikowych nawozów dolistnych do ziemniaków. W poprzednim artykule poruszyliśmy natomiast temat preparatów w formie żelowej.
Jakie zalety ma dokarmianie dolistne?
Główną zaletą dokarmiania dolistnego jest szybkość działania nawożonych składników oraz wysoki stopień ich wykorzystania. Oczywiście makroelementy można dostarczyć ziemniakom poprzez liście – czyli azot, magnez i siarkę. Ważne są też mikroelementy. Jednym z nich jest bor, który zapobiega rogowaceniu się i pękaniu skórki, co podnosi wartość handlową bulw i wpływa na ich zdolność przechowalniczą. Dodatkowo bogate w bor rośliny łatwiej przyswajają resztę minerałów. Cynk za to wpływa na ilość wytwarzanych bulw, zwiększa odporność na stres oraz choroby fizjologiczne i uczestniczy w syntezie skrobi. Mangan zaś warunkuje prawidłowy przebieg procesu fotosyntezy i pomaga w przetwarzaniu azotu, co przekłada się na jakość ziemniaków.
Tradycyjne nawożenie doglebowe nie zawsze daje gwarancję wchłonięcia wszystkich niezbędnych do uzyskania wysokich plonów dobrej jakości składników. Przy dolistnym nawożeniu ziemniaków pobieranie składników odbywa się znacznie szybciej niż przez system korzeniowy. Już w ciągu 4-5 godzin od wykonania zabiegu aż 80% nawozu jest pobrana przez roślinę. Statystycznie mówi się, że wykorzystanie składników dostarczonych przez liście wynosi aż 90%.
Azot i potas – plonotwórcze składniki
Ważne jest dokarmianie ziemniaka azotem w okresie jesiennym, aby przygotować roślinę do przeżycia zimy. Wywiera on największy wpływ na ich wielkość oraz jakość, powoduje także wzrost zawartości białka. Równie ważny jest potas, który uznaje się za drugi plonotwórczy składnik po azocie. W związku z tak dużym zapotrzebowaniem spełnia on wiele istotnych funkcji w okresie wzrostu i rozwoju ziemniaka.
Azot jest głównym składnikiem odpowiedzialnym za transport asymilatów z liści do bulw. Dodatkowo wpływa korzystnie na mnóstwo cech jakościowych ziemniaka poprzez zmniejszenie wrażliwości na procesy ciemnienia zarówno surowych, jak i ugotowanych warzyw. Zwiększa zawartość witaminy C oraz skrobi i wzmacnia odporność na uszkodzenia mechaniczne, a tym samym wpływa na polepszenie ich zdolności przechowalniczej. Nawóz dolistny na ziemniaki z potasem zmniejsza również poziom cukrów redukujących w bulwach, tym samym zwiększa on ilość kleików skrobiowych. To sprawia, że bulwy są podatniejsze na cięcie i krojenie.
Współczesna nauka daje nam mnóstwo narzędzi, dzięki którym możemy produkować ziemniaki świetnej jakości. Pamiętajmy jednak, że nowinki technologiczne są wsparciem dobrze prowadzonej uprawy. Właściwe przygotowanie pola i systematyczne nawożenie potrzebnymi składnikami odżywczymi jest konieczne, aby plantacja mogła odnieść sukces.