Wpływ nawożenia dolistnego na jakość i trwałość ziemniaków

Osiągnięcie jak największych plonów to priorytet producentów ziemniaków. Z kolei dla konsumentów najważniejsza jest ich jakość. Jak zatem sprawić, aby ziemniak miał obfite plony i nie pogorszyć przy tym jego jakości? W dzisiejszym artykule opowiemy, jaki wpływ mają nawozy dolistne na ziemniaki, na ich jakość oraz zdolności przechowalnicze.

Powiązane produkty

MI6.1. - butelka

PFC 1(C)(I)(b)(ii): WIELOSKŁADNIKOWY PŁYNNY NIEORGANICZNY NAWÓZ MAKROSKŁADNIKOWY* MI6.1. jest płynnym nawozem dolistnym…

40,00 

Zobacz produkt

CynkMI - baniak

PFC 1(C)(II)(a): PROSTY NIEORGANICZNY NAWÓZ MIKROSKŁADNIKOWY* Nawóz mineralny, dolistny, zawierający łatwo przyswajalny…

180,00 

Zobacz produkt

nanoMI-Cu - butelka

PFC 1(C)(I)(b)(i): PROSTY PŁYNNY NIEORGANICZNY NAWÓZ MAKROSKŁADNIKOWY* Nawóz dolistny wyprodukowany przy zastosowaniu…

99,00 

Zobacz produkt

Jakie są korzyści nawożenia?

Jaki jest najpopularniejszy sposób na nawożenie? Z całą pewnością w grę wchodzi wykorzystywanie roztworu mocznika. Co ważne, oprysk dolistny na ziemniaki można stosować również w połączeniu zenawóz dolistny środkami ochronnymi przeciw stonce i zarazie. Obniża się przy tym koszty zabiegów i zmniejsza ryzyko uszkodzenia roślin. Makro i mikroelementy zawarte w nawozie dolistnym na ziemniaki przenikają bezpośrednio do tkanek roślin poprzez naskórek oraz aparaty szparkowe znajdujące się zarówno na liściach, jak i pędach. Najwięcej płynu wchłaniają młode liście, a szczególnie ich dolne struktury. Wyższa wilgotność i niższa temperatura sprzyjają optymalnemu pobieraniu składników. Z tego powodu najlepszą efektywność nawożenia dolistnego uzyskuje się przy zastosowaniu rozpylaczy wirowych lub opryskiwaczy z pomocniczym strumieniem powietrza. Wybór sprzętu ułatwiającego rozpylanie jest duży – obecnie na rynku dostępnych jest wiele wieloskładnikowych nawozów dolistnych do ziemniaków. W poprzednim artykule poruszyliśmy natomiast temat preparatów w formie żelowej.

Jakie zalety ma dokarmianie dolistne?

Główną zaletą dokarmiania dolistnego jest szybkość działania nawożonych składników oraz wysoki stopień ich wykorzystania. Oczywiście makroelementy można dostarczyć ziemniakom poprzez liście – czyli azot, magnez i siarkę. Ważne są też mikroelementy. Jednym z nich jest bor, który zapobiega rogowaceniu się i pękaniu skórki, co podnosi wartość handlową bulw i wpływa na ich zdolność przechowalniczą. Dodatkowo bogate w bor rośliny łatwiej przyswajają resztę minerałów. Cynk za to wpływa na ilość wytwarzanych bulw, zwiększa odporność na stres oraz choroby fizjologiczne i uczestniczy w syntezie skrobi. Mangan zaś warunkuje prawidłowy przebieg procesu fotosyntezy i pomaga w przetwarzaniu azotu, co przekłada się na jakość ziemniaków.

Tradycyjne nawożenie doglebowe nie zawsze daje gwarancję wchłonięcia wszystkich niezbędnych do uzyskania wysokich plonów dobrej jakości składników. Przy dolistnym nawożeniu ziemniaków pobieranie składników odbywa się znacznie szybciej niż przez system korzeniowy. Już w ciągu 4-5 godzin od wykonania zabiegu aż 80% nawozu jest pobrana przez roślinę. Statystycznie mówi się, że wykorzystanie składników dostarczonych przez liście wynosi aż 90%.

Azot i potas – plonotwórcze składniki

Ważne jest dokarmianie ziemniaka azotem w okresie jesiennym, aby przygotować roślinę do przeżycia zimy. Wywiera on największy wpływ na ich wielkość oraz jakość, powoduje także wzrost zawartości białka. Równie ważny jest potas, który uznaje się za drugi plonotwórczy składnik po azocie. W związku z tak dużym zapotrzebowaniem spełnia on wiele istotnych funkcji w okresie wzrostu i rozwoju ziemniaka.

Azot jest głównym składnikiem odpowiedzialnym za transport asymilatów z liści do bulw. Dodatkowo wpływa korzystnie na mnóstwo cech jakościowych ziemniaka poprzez zmniejszenie wrażliwości na procesy ciemnienia zarówno surowych, jak i ugotowanych warzyw. Zwiększa zawartość witaminy C oraz skrobi i wzmacnia odporność na uszkodzenia mechaniczne, a tym samym wpływa na polepszenie ich zdolności przechowalniczej. Nawóz dolistny na ziemniaki z potasem zmniejsza również poziom cukrów redukujących w bulwach, tym samym zwiększa on ilość kleików skrobiowych. To sprawia, że bulwy są podatniejsze na cięcie i krojenie.

Współczesna nauka daje nam mnóstwo narzędzi, dzięki którym możemy produkować ziemniaki świetnej jakości. Pamiętajmy jednak, że nowinki technologiczne są wsparciem dobrze prowadzonej uprawy. Właściwe przygotowanie pola i systematyczne nawożenie potrzebnymi składnikami odżywczymi jest konieczne, aby plantacja mogła odnieść sukces.

Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w zakresie mediów społecznościowych, reklam i analiz. View more
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Informacja
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
1. Operatorem Serwisu i Administratorem Danych jest: Agrami sp. z o.o., Śmielin, ul. Stawowa 1, 89-110 Sadki, NIP: 5581862762, regon: 360923065 kontakt Karolina Dacyk, karolina.dacyk@agrami.pl , tel. 695 711 123
2. W strukturze Administratora Danych został wyznaczony Inspektor Ochrony Danych Osobowych –Marek Mierzejewski . Kontakt mailowy: informatyk@agro-land.eu.com
3. Dane osobowe przetwarzane mogą być w celach kontaktowych, zawarcia oraz realizacji umowy dotyczącej zakupu w sklepie internetowym, obsługi procesu reklamacji, wystawienia dokumentów księgowych, marketingu bezpośredniego, dochodzenia roszczeń lub obrony przed roszczeniami.
4. Pełne treści klauzul informacyjnych: • dla osób korzystających z formularza kontaktowego, • dla osób składających zamówienia w sklepie internetowym znajdują się w załącznikach do niniejszej polityki.
5. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
6. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
7. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest Operator Serwisu.
8. Pliki cookies wykorzystywane są w celu: • dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; • utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
9. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” oraz „stałe”. Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia przeglądarki internetowej. „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
10. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach przeglądarki internetowej.
11. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
12. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
Save settings
Cookies settings