MiedźMI

Typ E.1.3d. Chelat miedzi. Nawóz WE – płynny nawóz mineralny

Nawóz mineralny, dolistny, zawierający schelatowaną formę łatwo przyswajalnej miedzi. Duża zawartość mikroskładnika umożliwia małe dawkowanie. Wydajny i ekonomiczny w stosowaniu. Wygodny i bezpieczny w transporcie, przechowywaniu i aplikacji.

195,00  netto239,00  brutto

Typ E.1.3d. Chelat miedzi. Nawóz WE – płynny nawóz mineralny
Nawóz mineralny, dolistny, zawierający schelatowaną formę łatwo przyswajalnej miedzi. Duża zawartość mikroskładnika umożliwia małe dawkowanie. Wydajny i ekonomiczny w stosowaniu. Wygodny i bezpieczny w transporcie, przechowywaniu i aplikacji. MiedźMI to nawóz przeznaczony do dolistnego dokarmiania roślin, zwłaszcza wrażliwych na niedobór miedzi: zbóż, okopowych, strączkowych oraz wielu gatunków warzyw, drzew i krzewów owocowych. Niezbędny w intensywnych technologiach uprawy roślin oraz na glebach piaszczystych, organicznych i zawierających dużo próchnicy. Miedź uczestniczy w syntezie chlorofilu, wielu enzymów, witaminy C. Reguluje fotosyntezę i oddychanie oraz przemiany azotu, lipidów i żelaza. Zwiększa odporność roślin na niedobór wody, choroby grzybowe i bakteryjne, niską temperaturę. Niezbędna do uzyskania wysokich plonów, o dobrej jakości.

Zaawansowane właściwości nawozu:

  • wysoka koncentracja miedzi, małe dawki nawozu,
  • schelatowana forma miedzi,
  • bardzo dobra rozpuszczalność nawozu,
  • wysoka przyswajalność mikroskładnika,
  • łatwość przygotowania cieczy użytkowej.

Zawartość składników pokarmowych: % m/m

1Miedź (Cu) schelatowany przez EDTA7%

Korzyści ze stosowania nawozu zawierającego chelat miedzi:

  • większa odporność roślin na czynniki stresowe, np. niedobór wody,
  • wzrost odporności na choroby powodowane przez grzyby i bakterie,
  • zwiększenie zawartości chlorofilu i intensywności fotosyntezy,
  • lepsze gromadzenie białka,
  • poprawa budowy ścian komórkowych,
  • ograniczanie wylegania,
  • wzrost plonów roślin.
Termin / Faza rozwojowaDawka [l/ha] lub
stężenie [%]
ZBOŻA OZIME
Jesień — 1-2 zabiegi, co 7-10 dni, po wytworzeniu 2-3 liści0,25 – 0,5
Wiosna — 2-3 zabiegi, co 10-14 dni, do fazy kłoszenia0,5- 1,0
ZBOŻA JARE
Pierwszy zabieg —- po wytworzeniu 3-4 liści0,25 – 0,5
2-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy krzewienia do fazy kłoszenia0,5- 1,0
KUKURYDZA
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 4-6 liści do fazy intensywnego wydłużania pędu0,25 – 1,0
RZEPAK OZIMY
Jesień — 1-2 zabiegi, co 7-10 dni, po wytworzeniu 4-6 liści0,25 – 0,5
Wiosna — 1-2 zabiegi, co 10-14 dni, do fazy kwitnienia0,5- 1,0
SŁONECZNIK
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 4-6 liści do fazy intensywnego wydłużania pędu0,25 – 1,0
ROŚLINY STRĄCZKOWE
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy rozety liściowej do fazy kwitnienia0,25 – 1,0
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, po kwitnieniu0,5 – 1,0
BURAK CUKROWY, PASTEWNY, WARZYWA KORZENIOWE
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 4-6 liści do fazy intensywnego wzrostu korzenia0,25 – 1,0
ZIEMNIAK
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, od fazy 15-20 cm wysokości pędu do fazy kwitnienia0,25 – 1,0
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, w fazie formowania i wzrostu bulw0,5 – 1,0
WARZYWA KAPUSTNE, CEBULA
1-3 zabiegi, co 10-14 dni, w fazie intensywnego wzrostu liści0,25- 1,0
DRZEWA I KRZEWY OWOCOWE, WINOROŚL
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, do fazy kwitnienia0,5- 2,0
1-2 zabiegi, co 10-14 dni, w fazie wzrostu owoców0,5- 2,0

Dodatkowe informacje

Pojemność

5 l, 10 l

Opakowanie

kanister